Tijdens een driedaagse cursus ziekteopstellingen met Stephan Hausner heb ik zo’n 10 opstellingen kunnen meemaken over diverse symptomen. Het was een prachtige ervaring om van zo’n ervaren opsteller te zien werken. Wat opviel was dat er heel veel stiltes waren waardoor het een hele lange meditatie leek.
De opstellingen werden afgewisseld door vragenrondes. In de zaal zaten zo’n 70 deelnemers, vermoedelijk allemaal ervaren opstellers.
Werkwijze Stephan Hausner
De vraagsteller zet de eerste representanten in het veld door de schouders vast te pakken en ergens neer te zetten. Representanten voor volwassenen die daarna komen kiezen zelf hun plek. Behalve bij de representant van miskraam of abortus, de client geeft die een plek.
Stephan Hausner (S); De gedachte is de kleinste therapeutische ingreep. Met intentie kun je in gedachte iemand inbrengen als representant. Je kunt zo informatie in het systeem brengen. Daarmee test je voordat je een representant (persoon) vraagt. We zagen hem dit in stilte telkens doen.
Vragen die je kunt stellen om een opstelling te beginnen:
- Als deze opstelling succesvol is, wat is er dan anders in je leven?
- Wat is je gewenste uitkomst?
- Wat is je vraag?
Hoe kiest S wie er in de groep een opstelling krijgt?
- ik kijk naar de client, wat die nodig heeft
- ik kijk naar mezelf, wat ik voel
- ik kijk naar ons samen
- ik kijk naar wat de groep nodig heeft, wat dient de groep nu?
De rol van de facilitator
Stephan legde meerdere keren het belang van zelfbescherming als facilitator uit. Als facilitator wordt je onderdeel van het systeem. Welke plek krijg ik als facilitator? Je moet opletten dat je niet als facilitator gebruikt wordt om de plek in te nemen van datgene dat niet gezien mag worden. Of om te voelen wat de client niet wil voelen. Let op welke rol je zelf krijgt in het systeem. Je hebt kennis van het systeem nodig om niet opgeslokt te worden door het systeem. Het gaat niet over werken met het systeem maar weten hoe het systeem werkt.
Let op je gevoel. Wat jij voelt is onderdeel van het proces. Benoem ook wat je voelt als facilitator. Neem het serieus.
De opstelling begint al bij het gesprek. Een opstelling is slechts een tipje van de ijsberg. Als je niet weet of je wat kunt betekenen voor een client, als er geen overeenkomst komt over wat er opgesteld moet worden, kun je eerst iemand voor jou neerzetten en iemand voor de client en kijken of je de opstelling wel moet aangaan.
Hoe breng ik als facilitator met één vraag het hele systeem naar een nieuwe laag van bewustzijn. Bert Hellinger zei: als een client naast me zit open ik eerst mijn hart.
Symptomen opstellen
Genezing hangt niet af van de opstelling maar hoe de informatie uit de opstelling landt bij de deelnemers. Een opstelling is niets meer dan de juiste vraag stellen. Een symptoom is een vraag. Als je binnen de cirkel van wat je weet blijft, blijven de symptomen ook. Uit de cirkel stappen is de genezing. Je hebt moed nodig om je open te stellen voor datgene waarvan je niet weet wat er buiten is.
Je kunt een ziekteopstelling op verschillende manieren beginnen:
- met het symptoom en dan de relaties
- met de relaties en dan het symptoom
- met het symptoom én de relaties tegelijk
Er is altijd meer dan ik kan zien. Ik werk met de symptomen en niet met de oorzaak, omdat er altijd meer is (diepere lagen). Er is geen verschil tussen een symptoom en een vraag. Door symptomen voelen we ons verbonden. Het verlangen naar verbinding kan sterker zijn dan de wil om te leven.
Veel ziektes beginnen in de pubertijd. Kinderen leren dan hun leven anders te organiseren dan hun ouders. Als ze gebruikt worden door hun systeem kan een symptoom een oplossing zijn om zich los te maken. Als er in een systeem veel onduidelijk is en kinderen zijn heel helder, dan kunnen de kinderen ‘disloyaal’ worden en zich via een ziekte weer binden.
Het gaat om de gezondheid van het collectief. Soms moet ik werken met de gezondheid van de client. Dan kan het hele systeem helen. We hebben niet veel tijd om individuen te helen.
De vraag: “is dit symptoom van mij of van mijn moeder” is een valkuil.
De groep staat voor de moeder. De gevoelens die je hebt naar een groep zijn de gevoelens die je hebt naar je moeder. De groep is de container / baarmoeder om te groeien. Healing happens in relationships. De helende ruimte is de moeder.
Rol van de client
Soms moet een client een eerste stap nemen uit de familie. Maar eruit stappen is nooit een oplossing. Als afstand nemen geen heling is, moet je IN het systeem stappen en IN jouw hart stappen om het hele systeem te helen. Niet geabsorbeerd worden maar het vermogen hebben om het hele systeem te snappen, het grotere verhaal.
Je maakt jezelf als client beschikbaar voor wat er veranderd mag worden in het systeem. Als facilitator help je de client om beschikbaar te zijn voor het systeem. Je kunt dan zeggen tegen de client: dit is hoe je met je systeem kunt omgaan (hoe je je kunt verhouden). Bewust identificeren in plaats van onbewust identificeren. We brengen de onbewuste verstrikking naar het bewustzijn in plaats van ermee te vechten. Er is altijd verstrikking maar als het onbewust is, is het verstrikking in plaats van verbinding.
Trauma
Alle problemen zijn verbonden met trauma. Daardoor stappen we uit relaties. Trauma betekent dat je overweldigd bent. Dissociëren is een reactie daarop. Helen is het tegenovergestelde van dissociëren. Helen gebeurt in relaties. Ik ondersteun de beweging die iets open maakt. Ik stop de beweging die teruggaat in fixeren. We hebben wel een verhaal nodig maar we werken met de beweging. Je kunt niet met trauma werken zonder het trauma te reactiveren.
Neem de tijd in een opstelling. Dit geeft het ritme aan voor het hele proces (Stephan laat heel veel stiltes vallen en pauzeert heel veel). Het lichaam van de client leidt de opstelling. De opstelling vindt plaats in de stoel (van de client) an niet in het midden van de ruimte.
Als je jezelf representeert (zelf in de opstelling staat), heb je alleen je eigen plek als perspectief. Vanuit de stoel zie je alle representanten. Als je zelf in het veld staat voel je meer.
Buitensluiten
De power van het systeem ligt altijd bij het buitengesloten element. Super buitengesloten betekent super aantrekkingskracht (naar dat wat buitengesloten is). We volgen altijd wat het meeste is buitengesloten. Bijvoorbeeld; als een van de ouders geen kinderen wil, en als het kind loyaal is, wil het niet leven. Je werkt altijd met dat wat buitengesloten is. Sommige volwassenen sluiten hun innerlijke kind buiten. Sommige volwassenen sluiten hun volwassenheid uit. Het lastige voor een facilitator is als een client tussen beide schakelt (volwassene en kind). We brengen datgene naar het licht dat buitengesloten is. Verstrikking in een systeem kan losgemaakt worden als er één de moed en het hart heeft om het los te maken. De grote veranderingen komen als je verder kunt kijken dan het individueel. Buitensluiten veroorzaakt herhaling.
Intercultureel opstellen
Groei boven de informatie van je eigen systeem uit. De plek waar je vandaan komt bepaalt de beweging die je creëert. Stap in The place beyond pathology. (Pathologie betekent ziekteleer en bestudeert het ontstaan en het verloop van ziekten). Dan kun je weten wat het systeem nodig heeft. Ik ben blij dat ik bij zoveel culturen wordt uitgenodigd.
Broers en zussen
Er zijn geen conflicten tussen broers en zussen. Als die er wel zijn betekent dat er één of meerdere verstrikt zijn met een ouder. Je kunt de conflicten tussen broers en zussen niet oplossen. De pathologie speelt zich uit in de ruzie tussen broers en zussen maar het conflict is in the place beyond pathology.
Meer over Stephan Hausner
Stephan Hausner is een Duitse psychotherapeut bekend om zijn werk in Systemische Familieopstellingen. Aanvankelijk opgeleid als Heilpraktiker, gespecialiseerd in homeopathie, osteopathie en fysio-energetica. De familieopstellingen, ontwikkeld door Bert Hellinger, richten zich op het blootleggen van verborgen dynamieken binnen families en andere systemen om conflicten op te lossen en genezing te vergemakkelijken.
Hausner heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het vakgebied door zijn workshops, seminars en publicaties. Hij staat bekend om zijn expertise in het toepassen van systemische familieopstellingen om verschillende problemen aan te pakken, zoals ziekte, relatieproblemen en voorouderlijk trauma. Zijn werk onderzoekt vaak de onderlinge verbondenheid tussen individuen en hun families, waarbij hij de impact benadrukt van onopgeloste problemen die meerdere generaties bestrijken.
Zijn boeken, waaronder ‘Zelfs als het me mijn leven kost: systemische opstellingen en ernstige ziekten’ en ‘Boodschappen van het lichaam: opstellingen van het lichaam in familie- en systemische opstellingen’, verdiepen zich in de toepassing van opstellingen bij het begrijpen en genezen van fysieke en emotionele problemen. kwalen.
Over het geheel genomen heeft Stephan Hausner aanzienlijke bijdragen geleverd op het gebied van de systemische therapie en heeft hij door zijn werk talloze individuen en gezinnen geholpen om oplossing en genezing te vinden.
Ziekteopstellingen – systemische geneeskunde
De systemische geneeskunde beschouwt ziekte of symptomen niet als een stoornis, maar eerder als een poging een oplossing te vinden in de zin van een uiting van interpersoonlijke samenwerking.
Mensen en hun problemen worden bekeken in een bredere context, in families en grotere systemen, en over meerdere generaties heen.
De ‘systemische geneeskunde’ onttrekt zich aan de noodzaak om causale verbanden te herkennen en richt zich in plaats daarvan op het inherente potentieel van de patiënt om genezingsveranderingen te initiëren.
Bezoek de website van Stephan Hausner: https://www.stephan-hausner.de/en/